Wasinstructies
 
Wassen voor eerste gebruik:
Overbroekjes en luiers van microvezel dienen voor het eerste gebruik 1 keer gewassen te worden op een standaard wasprogramma met wasmiddel. Luiers van hennep, katoen of bamboe dienen voor het eerste gebruik een keer of 3 gewassen te worden voor ze goed gaan absorberen. Er zitten namelijk natuurlijke oliën in deze luiers die goede absorptie verhinderen. Door ze wat vaker te wassen gaat dit eruit en zullen ze steeds beter absorberen. Een luier heeft het juiste absorptie vermogen bereikt na minimaal 10 was en droog beurten. 

Handelingen vooraf aan het wassen:
Verwijder vaste ontlasting uit je luiers door het met composteerbare inlegger en al weg te gooien of door de luier uit te spoelen. Bewaar je luiers vervolgens zonder water in een luieremmer of wetbag. Laat PUL overbroekjes en all-in-one luiers nooit weken in water! Dit gaat ten koste van het elastiek en de waterdichtheid.

Het wasprogramma:
Doe eerst een spoelbeurt om de meeste urine te verwijderen op maximaal 1200 toeren. Was de luiers vervolgens op 60 graden Celsius, met minimaal 4 spoelbeurten op maximaal 1200 toeren. Gebruik de aangegeven hoeveelheid wasmiddel die je volgens de verpakking nodig hebt. Luiers en overbroekjes kunnen samen gewassen worden. Zorg dat je een goede volle was hebt, maar niet te vol. Een vuist moet je nog boven je was kunnen steken. Te weinig was zorgt ervoor dat er niet genoeg water gegeven wordt om de luiers goed schoon te krijgen. Bij te veel was is er niet genoeg ruimte tussen de luiers om goed schoon te kunnen worden. 

De luiers drogen:
Je kunt je luiers drogen aan de waslijn, dit is het beste voor je luiers en voor het milieu. Tevens bleekt de zon waardoor je luiers weer vlekvrij worden. Mocht je de droger willen gebruiken, doe dit dan op de laagste temperatuur stand.

Te vermijden ingrediënten:
Er zijn een aantal wasmiddel ingrediënten die je beter kunt vermijden als je huidirritaties en opstapeling van wasmiddel in de luiers wil voorkomen.

  1. Bleek op chloorbasis. Dit moet je absoluut niet gebruiken! Bleek tast je luiers aan, maar geeft ook huidirritaties. Wanneer je vlekken hebt die echt niet weggaan, gebruik dan zuurstofbleek of oxiclean in plaats van chloorbleek.  Gebruik dit echter alleen voor de inleggers, het kan de waterdichte cover aantasten!
  2. Optische witmiddelen. Bij sommige mensen geven optische witmiddelen huidirritaties.
  3. Wasverzachter. Het nadeel van wasverzachter is dat het de absorptie van luiers vermindert. Let ook op dat er geen toegevoegde wasverzachter in je wasmiddel zit.
  4. Als je ecologische wasmiddelen gebruikt, let er dan op dat er geen of weinig plantaardige oliën in zitten. Deze oliën hebben een waterafstotende werking, waardoor je luiers minder goed absorberen.


Enzymen
Vaak lees je dat je voor het wassen van luiers een wasmiddel zonder enzymen moet gebruiken, omdat de enzymen de huid zouden irriteren. Dit is echter maar bij sommige mensen het geval. Omdat enzymen de opruimers zijn van organisch vuil, raad ik aan een wasmiddel te gebruiken waar wél enzymen in zitten. In luiers zit immers enkel organisch vuil. Zonder enzymen zouden de luiers niet goed schoon worden. Doe eventueel een extra spoelbeurt na het wassen om er zeker van te zijn dat er geen wasmiddelresten meer achter zijn gebleven. Op die manier kan er geen huidirritatie ontstaan.
Pas echter op met inweekmiddelen, bijvoorbeeld Biotex. Deze bevatten extreem veel enzymen, waardoor er makkelijk wat achter kan blijven in de luiers. Dit zou eventueel wel huidirritatie kunnen geven. Bovendien bevat Biotex parfum. Als je de luiers wilt voorweken, doe dit dan gewoon in warm water, zonder toevoegingen. Op die manier gaan de vlekken er ook uit.