Lief voor je babybaby

Wasbare luiers zijn beter voor de huid van je kind dan wegwerpluiers. In wegwerpluiers zitten allerlei chemicaliën verwerkt die allergische reacties kunnen veroorzaken. Neem bijvoorbeeld sodium polyacrylaat. Dit is de gel die in de luiers zit om het vocht te absorberen. In reclames hoor je steeds dat de luiers nóg droger zijn en dat je een luier nóg langer om kan houden omdat hij zo goed absorbeert. Dat komt doordat er steeds meer gel in de luiers wordt verwerkt. De gel werkt zo sterk dat ook het vocht uit de babyhuid onttrokken wordt. Dit geeft een geïrriteerde huid, met luieruitslag als gevolg. In wegwerpluiers zit ook dioxine. Dit is een bijproduct van het bleken van papier. Dioxine is een zeer giftige stof, het is zelfs kankerverwekkend! Het kan allerlei allergische reacties geven op de gevoelige babyhuid. Door de super absorberende werking van wegwerpluiers voelen kinderen niet dat ze nat zijn. Je zou kunnen denken dat dit heel prettig is, maar hierdoor worden kinderen veel minder makkelijk zindelijk dan vroeger, toen iedereen nog katoenen luiers gebruikte. Tegenwoordig kun je zelfs luierbroekjes kopen voor kinderen tot 12 jaar die 's nachts nog niet zindelijk zijn. Dit geeft aan dat zindelijkheid een steeds groter probleem wordt in de samenleving. En dit probleem wordt niet opgelost door luiers te blijven dragen. Het wordt er juist erger door. Met wasbare luiers voelen kinderen wel dat ze nat zijn als ze geplast hebben. Op die manier weten ze veel eerder wat het gevolg is van de actie 'plassen'. Ze kunnen dit veel beter met elkaar associëren en zullen dan ook eerder zindelijk worden.
Buiten deze twee redenen om wasbaar te gaan gebruiken zijn wasbare luiers ook veel prettiger om te dragen. Ze zijn veel zachter tegen de huid, ademen en het wordt niet broeierig.

Lief voor het milieumilieubewust

Over het verschil in belasting voor het milieu tussen wegwerpluiers en wasbare luiers is veel te zeggen. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan op de website van milieucentraal.

Een aantal dingen wil ik er hier even uitlichten:
Per kind worden er gemiddeld 5000 wegwerpluiers gebruikt. Dit levert per kind 1 ton aan afval op. De luiers van alle kinderen bij elkaar geeft dus een gigantische afvalberg. De productie en het gebruik van wasbare luiers is minder milieubelastend dan de productie van wegwerpluiers. Er wordt 1,5 - 2,5 procent minder CO2 uitgestoten bij gebruik van wasbare luiers, afhankelijk van of je de droger wel of niet gebruikt. Zowel voor de productie van wegwerpluiers als voor de productie van wasbare luiers is landbouwgrond nodig. Maar het landgebruik voor het maken van wasbare luiers is 7 keer milieuvriendelijker dan voor het maken van wegwerpluiers.

Lief voor je portemonneeportemonnee
Wasbare luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers. Hoeveel goedkoper hangt af van het merk wegwerpluiers waarmee ze worden vergeleken. Gemiddeld wordt een kind in wegwerpluiers 5000 keer verschoond. Als er merkluiers worden gebruikt, kost dit 5000 x 0,25 = €1250,-. Als er goedkope luiers worden gebruikt kost het 5000 x 0,13 = €650,-. Met de wasbare luiers die verkocht worden op Lieveluiers.nl ben je tussen de €300,- en €500,- kwijt. Dit is dus altijd voordeliger dan wegwerpluiers! En dit geldt enkel voor het eerste kind. Als je de wasbare luiers voor een tweede kind gebruikt ben je nog veel goedkoper uit.

© 2019 - 2022 Lieveluiers.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel