Veelgestelde luier vragen

Zijn wasbare luiers niet heel vies?

Dat valt mee! Veel mensen zien een beeld voor zich van hydrofiele katoenen luiers met grote poepvlekken erop die in de week moeten staan en uitgespoeld moeten worden in een emmer. Dat is allang niet meer het geval! Natuurlijk zijn luiers gemaakt om in te poepen, maar hiervoor zijn speciale inlegvellen (wasbare of composteerbare) die je op de luier legt, om de ontlasting opvangen. 

Hoe was ik mijn luiers?

Luierwas is een vieze was, hiervoor heb je dus goed werkend wasmiddel nodig. Gelukkig is bijna al het wasmiddel verkrijgbaar in de supermarkt goed genoeg om je luiers mee te wassen. Let er wel op dat je geen 'natuurlijk' wasmiddel uit de supermarkt, eigen gemaakte wasmiddelen of wasnoten gebruikt. Deze zijn niet sterk genoeg om diep door te dringen in de kern van je wasbare luier. Bij de reguliere wasmiddelen kies je een wasmiddel wat geen wasverzachter bevat en een wasmiddel wat minder dan 5% zeep bevat (<5% zeep). Zit er wasverzachter in je wasmiddel? Dan is de kans aanwezig dat je lekkages krijgt, wasverzachter coat de vezel waardoor het asborptie vermogen wordt aangetast. 

Ik adviseer om je luiers eerst te wassen op een kort koud (20 of 30 graden) programma met voldoende gedoseerd wasmiddel. Hoeveel je moet doseren is afhankelijk van de waterhardheid in je omgeving. Dit kun je bij je waterleverancier na vragen. Tijdens de koude was draai je de wasmachine op 1200 toeren en gebruik 2 spoelbeurten waarvan 1 op het einde zit zodat alle het water en eventuele zeepresten uit de luiers komen. Na je koude was draai je een volledige was op 60 graden met weer voldoende wasmiddel gedoseerd naar waterhardheid. Ook hierbij weer 1200 toeren en minimaal 4 spoelbeurten. 

Als wasmiddel versteker kun je een beetje blauwe biotex toevoegen aan je wasmiddel, dit is geen 'must'. Let wel op dat de luiers dan goed uitspoelen om residuen te voorkomen die irritatie kunnen geven. 

Als je bovenstaande wasroutine volgt, is de kans op problemen erg klein. Mocht je toch probelemen ervaren, neem dan contact op via het contact formulier om je wasroutine door te spreken. 

 

Hoe vaak was ik mijn luiers?

Hoe vaak je je luiers gaat wassen is afhankelijk van het aantal wasbare luiers je in huis hebt. Gemiddeld genomen is een 18 tot 24 luiers voldoende om fijn mee wasbaar te luieren. Met dat aantal kun je om de 2.5 dag wassen, dan betekent dat je dus 2 a 3 wasjes per week extra hebt. 

 

Krijg ik mijn luiers wel weer echt goed schoon na gebruik?

Ontlasting kan soms vervelende vlekken geven. Na een goede wasbeurt zijn de luiers schoon. Alleen kan er door de kleurstof in (vooral borstvoedings-) ontlasting wel een vlek zichtbaar blijven in je luiers. Voor het verwijderen van deze vlekken is gelukkig een heel goed hulpmiddel: de zon. Hang je luiers nat in de zon en je zult verstelt staan van het resultaat. Gebruik voor de vlekken geen vlekverwijderaars of andere hulpmiddelen, hiervan kunnen residuen achterblijven en kunnen irritatie geven aan je kindjes huid. 

 

 

Zijn wasbare luiers niet ontzettend ouderwets?

Nee, absoluut niet! De wasbare luiers van tegenwoordig zijn er in allerlei leuke kleuren/printjes en zijn gemaakt van de moderne en natuurlijke materialen! Steeds meer gezinnen kiezen voor wasbare luiers, met als veel voorkomende reden het weggooien van 'geld' en omdat duurzaamheid een steeds belangrijker thema in huishoudens wordt.

 

Is het niet heel duur om wasbare luiers te gebruiken?

Wasbare luiers lijken duur, omdat de aanschaf vaak in 1x plaats vindt. Maar als je het wegzet tegenover wegwerpluiers, zijn wasbare luiers over de gehele luierperiode aanzienlijk goedkoper. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2019 - 2022 Lieveluiers.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel